0 7001 73 76
на цената на един градски разговор
Как да избегнем появата на конденз и мухъл в жилището си?
За да не допуснем появата на конденз и мухъл в дома си, трябва да премахнем факторите, които ги пораждат, а именно високата влажност на въздуха и студените повърхности. За да се реши този проблем в почти всички случаи са достатъчни: редовно проветряване и вентилиция на помещенията, PVC дограма със стъклопакети с нискоемисийно К-стъкло, поставяне външна топлоизолация.

Нашите съвети:

1. Проветрявайте редовно помещенията 3-4 пъти дневно за 5-10 мин. като отваряте широко прозорците. Това не само ще намали влажността на въздуха, но и ще го освежи. Не се притеснявайте от загуба на топлина в помещението – топлината, акумулирана във въздуха е значително по-малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Когато се отвори за кратко време широко прозореца, топлият въздух излиза и навлиза студен, но стените, мебелите и всички видове предмети в стаята остават топли, тъй като за толкова кратко време не успяват да се смразят и след това е нужно само въздуха да се стопли. А ако оставим леко притворен прозорец за по-дълго време, както въздухът изстива, така и предметите и стените в стаята и след това отнема много топлина за да се затопли не само въдухът, но и всичко останало. Затова най – удобно е да се проветрява често и за кратко.Снимка – provetrqvane

2. Вентилационни системи - REHAU AirComfort и Аeromat. Използването на вентилационната система REHAU AirComfort или Аeromat намаляват значително влагата в дома, с което намалява риска от поява на конденз и образуването на мухъл. Подобряват циркулацията на въздуха и осигурява по-здравословен микроклимат в помещението. Повече за REHAU Аeromat тук и Аeromat тук.

3. Не проветрявайте мокри помещения чрез отваряне на вратите им към вътрешните помещения на жилището.

4. Не изсушавайте дрехи и пране вътре в помещенията.

5. При готвене използвайте абсорбатор, вентилатор или друг уред, който да отвежда парата навън от вашата кухня.

6. Поставете цветята в стаите без конденз.

7. Разположете отоплителните уреди на външната стена под прозорците, които ще ги затоплят и съответно ще се намали вероятността от конденз.

8. Поддържайте постоянна температура денонощно и близки температури във всички помещения на вашия дом. Ако отоплявате помещението само за няколко часа на ден, дори при наличие на добра външна изолация, рискувате появата на конденз, тъй като краткото време, през което отоплението работи, често не е достатъчно за да се затоплят стените. Изключването на отоплението през деня и включването само докато сме вкъщи, води до изстиване на стените. Въздухът обикновено се отвръща бързо, но поради голямата си топлинна инертност, стените не успяват да се затоплят през времето, когато отоплението е включено. Това води до условия за кондензация на водната пара, предимно в ъгли и скрити зад мебели места по външната стена.

9. Изберете PVC дограма пред алуминиева дограма или поръчайте такава с термично прекъснат мост, но вземете предвид по-добрите топлоизолационни качества на PVC дограмата. Повече за избора на дограма...

10. Поръчайте дограма със стъклопакети с нискоемисийно К-стъкло, което има по-нисък коефициент на топлопреминаване в сравнение с обикновеното стъкло, в резултат на което вътрешното стъко остава по-топло, избягва се конденза по него и се понижават разходите за отопление. Повече за К-стъкло...

11. Термокерамични покрития /бои - THERMOSHIELD, THERMOMAX и др./ имат енергоспестяващ и антикондензен ефект. Термокерамичните бои съдържат микроскопични кухи кефамични сфери за да не провеждат топлината. Най-голямото предимство на този тип бои е, че решават проблема с конденза дори при непостоянен режим на отопление и което външната топлоизолация не може да постигне. Боядисването на вътрешната страна но външните стени с термокерамична боя подобрява топлоизолацията и повишава повърхностната температура на стената. Термокерамичните покрития образуват върху стенната повърхност еластична високоякостна мембрана, която не допуска проникване на влага отвън-навътре вследствие на дъжд и влата и осигуряват добра паропропускливост отвътре навън. Трайната еластичност на покритието препятства появата на повърхностни микропукнатини в резултат от естественото стареене на стенната конструкция. Реализираната по този начин надеждна хидроизолация на фасадата гарантира дългосрочно запазване на топлоизолационни параметри на стенната конструкция и намаляване на енергията, необходима за поддържане на оптимален топлинен микроклимат в жилището.

12. Топлоизолация – ако външните стени не са добре изолирани, по тях ще се образува конденз. Най-добре е да се комбинират термокерамична боя отвътре с външна топлоизолация. Поставянето на външна изолация ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще елиминира конденза, ще намали разходите за отопление и ще подобри комфорта в помещението, защото ще намалеят температурните разлики в различните части на жилището и усещането за “лъхане” на студ от стените.

13. Изсушители като влагоуловители или обезвлажнители - освен изсушаване на влагата, влагоуловителите се прилагат и за поддържане на оптимална влажност в жилищни помещения, обществени сгради, складове и производства. Незабавнтото изсушаване на помещението не може да се осъществи с нагревателни уреди, тъй като те изпаряват влагата без да я кондензират и тя отново овлажнява стените и дограмата. За това се използват изсушителите известни като влагоуловители или обезвлажнители.

14. Химически влагоабсорбатори - химическите абсорбатори представляват съд, над който е поставено силно хигроскопично вещество като целта е влагата на преминаващият през веществото въздух да бъде отнета и полученият воден разтвор да откапва в съда. Предлаганите на пазара устройства, работещи на този принцип, са съвършено негодни за контрол на влагата в жилищни помещения, защото имат недостатъчен осушителен капацитет и липсва интензивна циркулация на въздуха в помещението.

15. Препарати против мухъл – предлага се голямо разнообразие от химически средства за борба с плесени. Продават се фунгицидни средства, както и препарати за обработка на повърхности като например Savo, белина и др. Обработката с препарати против мухъл има нетраен ефект, тъй като появи ли се някъде мухъл, мястото е вече „заразено” и там винаги ще се появяват рецидиви. Спорите на плесените са навсякъде около нас и не съществува никаква реална възможност да се избавим от тях. Правилният подход към проблема е премахване на причината за поява на плесени. При нормална въздушна влажност плесените не могат да се развиват и затова е особено важно правилно да се проветрява и отоплява.
 

Партньори

sitalSital
Sital /Гърция/ е дългогодишен производител на уникални и пълни решения в системата за предпазни мрежи срещу насекоми.
macoMaco
Майер & Ко ЕООД (МАСО) е един от големите производители на движеща техника и функционални обкови и механизми.
exalcoExalco
EXALCO S.A. е първата гръцка компания, екструдираща алуминиеви профили на Aluminium Zentrale E.V.
rehauRehau
REHAU / Германия / е международен лидер в областите Строителство, Аутомотив и Промишленост.
etemEtem
Алуминиеви архитектурни системи ЕТЕМ, стандартни, специални и строителни профили произведени от Стилмет.
rotoRoto
ROTO FRANK AG /Германия/ е производител на обков с наименование ROTO / rotiren/ - “движение във всички направления”.
wurthWurth
Adolf Wurth GmbH & Co. KG e световен лидер в производството на монтажна техника, химико-технологични продукти, инструменти и машини.
siegeniaSiegenia AUBI
Siegenia AUBI Solutions Inside е една от водещите световни фирми в производството на обков и вентилационна техника.
elvialElvial
Гръцката фирма Elvial e водещ производител на алуминиеви архитектурни системи и индустриални профили.